Fel: Ugnen steker eller bakar ojämnt

Det kan finnas flera olika orsaker till att ugnen steker eller bakar ojämnt.

Här på sidan har vi listat de vanligaste orsakerna till att en ugn steker eller bakar ojämnt. Här kan du också få hjälp med att få ugnen att fungera korrekt igen.

Kom alltid ihåg att bryta strömmen till apparaten innan du börjar felsökning och reparation.

Ekspert i reservedele Jeanette Ihler Østerbæk  Skriven av Jeanette Ihler Østerbæk        
                

Innehållsförteckning

1: Defekta värmeelement

2: Defekt styrning

3: Defekt temperatursensor

4: Defekta gångjärn

5: Defekt ugnstätning

6: För många plåtar i ugnen samtidigt

1: Defekta värmeelement

En mycket vanlig orsak till att ugnen bakar och steker ojämnt är att ett av värmeelementen är defekt. Vanligtvis finns det tre olika värmeelement i en ugn: ett övervärmeelement, ett undervärmeelement och ett varmluftselement (ringvärmeelement).

När ett värmeelement fungerar korrekt ska det vara glödande rött. Så om ett värmeelement inte blir glödande rött betyder det att värmeelementet är trasigt. Det är ofta synliga skador. Det kan visa sig genom hål eller brytningar i metallen.

Ett värmeelement kommer antingen att värma eller inte värma alls. Det kommer inte att värma lite grann, så det är lätt att konstatera om ett värmeelement är defekt.

För att vara säker på om värmeelementet är defekt och bränt måste det testas med en multimeter. Du mäter om värmeelementet är kortslutet. Byt värmeelementet om det behövs.

2: Defekt styrning

Beroende på märke och modell kan ugnen vara utrustad med en styrning/huvudkort.

Detta kort samarbetar med ugnens temperatursensor och reglerar tillsammans temperaturen i ugnen.

Om styrningen inte läser av sensorns signaler korrekt kan ugnstemperaturen vara felaktig och därmed baka ojämnt.

Byt vid behov ut denna styrning.

3: Defekt temperatursensor

Beroende på märke och modell kan ugnen vara utrustad med ett styrenhet/huvudkort. Denna enhet samarbetar med ugnens temperatursensor för att tillsammans reglera ugnstemperaturen.

Om sensorn ger en felaktig signal till huvudkortet kan ugnen kanske inte baka jämnt. Man kan mäta sensorn med en ohmmeter. Vid temperaturökning ska motståndet i sensorn också öka (ohm-värde).

Byt ut temperatursensorn vid behov.

4: Defekta gångjärn

Ugnsluckan är fäst vid ugnen med ett gångjärn på höger och vänster sida. Om ett eller båda gångjärnen är lösa kommer ugnsluckan inte att stänga ordentligt och kan läcka.

Byt alltid ut båda gångjärnen samtidigt, annars får du en nytt och gammalt gångjärn med olika fjädertryck.

5: Defekt ugnstätning

När tätningen på ugnen blir sliten och mörk blir ugnen otät, och varm luft sipprar ut när ugnen används. Ugnen kommer därför vanligtvis att baka eller steka för lite på sidan med läckan.

En ugnstätning kan också kallas tätlist eller gummitätning. Den är dock lätt att byta ut, eftersom den vanligtvis bara är fastsatt med en krok i varje av de fyra hörnen på ugnen.

6: För många plåtar i ugnen samtidigt

Om du upplever att ditt bakverk gräddas ojämnt är det värt att kontrollera om du har för många plåtar i ugnen samtidigt i förhållande till din ugnstyp.

Om ugnen är en traditionell ugn utan varmluft, men bara med över- och undervärme, kan ugnen bara hantera en plåt åt gången.

Om ugnen har varmluft kan den hantera flera plåtar samtidigt eftersom fläktmotorn cirkulerar den varma luften.