Utsugningsrör för köksfläkt

Hitta en utsugningsrör för både köksfläktar och torktumlare. Flexslangar finns i olika diametrar och med eller utan isolering. Besök Vitvarordelar.se.

Sortera efter

Fabrikat

12 av 15 produkter
Läs in fler produkter

Så här vet du om din köksfläkt behöver en ny avgasslang

Är du osäker på om det är en ny köksfläktslang din köksfläkt behöver? Det kan finnas många orsaker till att en köksfläkt blir sliten eller att någon av dess delar blir defekt. Och till skillnad från många andra vitvaror har de flesta köksfläktar inte en display med felkoder att förlita sig på.

Det finns dock tre fall där det ofta är avgasslangen som är problemet. Här är de listade nedan:

Problem nummer 1: Fläkten droppar med fett

Om du har en köksfläkt utan kol-, bomulls- eller pappersfilter kan det hända att det droppar fett från avgasslangen. Det beror på att os och fett från maten sugas upp och sätter sig på insidan av avgasslangen. Fettet kommer så småningom att ansamlas så mycket att det börjar droppa.
Ibland är det möjligt att rengöra slangen, men det kan vara svårt att göra det i en sådan utsträckning att slangen inte blockeras igen kort tid efteråt. Därför är det oftast bäst att skaffa en ny köksfläktslang.

Problem nummer 2: Det droppar vatten från köksfläkten

Om köksfläkten droppar vatten och det inte beror på matos kan det bero på en dåligt isolerad slang.

Om slangen är kall och den inkommande luften är varm bildas kondens. Du kan därför försöka isolera avgasslangen eller skaffa en ny flexslang till din köksfläkt som redan är isolerad.

Problem nummer 3: Fläkten suger inte ut luft

Det kan finnas flera olika orsaker till att en köksfläkt inte suger ut luft. Det kan bland annat bero på ett igensatt fettfilter eller en defekt fläktvinge. Men det kan också i vissa fall bero på en böjd eller trasig avgasslang själv.

Om din köksfläkts avgasslang är trasig måste du byta ut den. Annars kan du rätta till slangen om den bara är böjd lite.

Utsugningsrör– vanlig eller isolerad?

Den synliga delen av ventilationsröret i köket behöver inte nödvändigtvis vara isolerad eftersom den befinner sig i ett varmt rum. Om du endast behöver byta ut den här delen kan du använda de billigare flexibla rören utan isolering.

Däremot, om du låter ett ventilationsrör passera genom en kall plats utan isolering riskerar du att skapa en kallbrygga, få problem med kondens och på sikt skapa fuktproblem i ditt hem. En flexibel slang bör därför alltid vara isolerad om den går genom en kall plats, som ett vinden. En isolerad slang är mindre känslig för temperaturskillnaden mellan den varmare luften inne i röret och den kallare omgivningen

Vilken storlek av flexibel slang för köksfläkten ska jag använda?

Oavsett om du behöver en 127 millimeter eller 162 millimeter ventilationsslang, hittar du den hos oss. De flesta ventilationsslangar är universella, vilket innebär att du kan använda dem oberoende av fläktmärke. De är alltså inte speciellt tillverkade för en specifik fläkttillverkare.

För att ta reda på vilken diameter du behöver kan du titta på ventilationsslangans anslutning på din köksfläkt. Om anslutningen till exempel har en diameter på 160 mm, bör du använda en flexibel slang med en diameter på 162 mm.

En användbar tumregel är att en större diameter på ventilationsslangen ger en mer effektiv och tystare avluftning. Därför är det också populärt att använda 160 mm flexibla slangar.

Hur svårt är det att byta en köksfläktslang?

Att byta en köksfläktslang är varken enkelt eller svårt, utan någonstans mitt emellan. Det blir lättare om du har lite övning och erfarenhet, men du kan definitivt klara av det med lite skicklighet.

Kom ihåg att alltid koppla ifrån strömförsörjningen till köksfläkten innan du börjar – och kontrollera gärna bruksanvisningen också

Få en ny ventilationsslang till din köksfläkt idag hos Vitvarordelar.se

Hos Vitvarordelar.se får du leverans inom 2-3 arbetsdagar och en returrätt på 365 dagar när du beställer reservdelar som till exempel ventilationsslangar till köksfläkten. Det, anser vi, är bra service.

Om du behöver hjälp eller har frågor är du alltid välkommen att kontakta oss. Du kan skicka ett e-postmeddelande till support@vitvarordelar.se. Vi återkommer så snart som möjligt.