Rengöring av tvättmaskinen - komplett guide för grundlig rengöring

Att tvättmaskinens främsta uppgift är att göra din tvätt ren innebär inte automatiskt att den också kan hålla sig själv ren. Tvärtom behöver den ibland en noggrann rengöring för att kunna prestera optimalt.

När din tvättmaskin behöver en ordentlig rengöring kan det visas på olika sätt. Vanligtvis är du inte i tvivel, men du kan titta efter tecken som:

  • Dålig och mullig lukt från tvättmaskinen
  • Vatten som läcker ut antingen framför eller bakom maskinen
  • Avlagringar av kalk och smuts i tvättmedelsskuffen, på dörrtätningen och andra ställen
  • Svarta fläckar på tvätten efter avslutad tvätt

Grundlig rengöring av tvättmaskinen - steg för steg

Det finns flera platser på tvättmaskinen som du bör vara särskilt uppmärksam på i vardagen. På dörrtätningen - gummitätningen i tvättmaskinens öppning - kan det till exempel lätt samlas smuts och mögel. Även tvättmedelsskuffen förbises ofta, och här kan det samlas både kalk, tvålrester och smuts som kan leda till bakterietillväxt. Dessutom bör själva trumman naturligtvis vara ren, så att eventuell kalk och smuts inte sprids till tvätten.

Nedan går vi igenom alla de viktiga delarna en efter en och förklarar hur du rengör dem noggrant.

Ekspert i reservedele Jeanette Ihler Østerbæk  Skriven av Jeanette Ihler Østerbæk        
                

Innehållsförteckning

1: Tvålskålen är kalkad eller mycket smutsig

2: Vattenförsörjningsslangen läcker

3: Vattenanslutningen är inte tillräckligt åtdragen

4: Avloppet eller vattenförsörjningen är blockerad

5: Det finns hål eller sprickor i dörrmanschetten

6: Det finns en läcka i botten av tvättmaskinen

7: Felet sitter längre in i tvättmaskinen

1. Rengöring av tvättmaskinen utvändigt

Att tvättmaskinen är ren på utsidan har ingen betydelse för dess funktionalitet - men en ren tvättmaskin är helt enkelt snyggare att se på, och du kan också förhindra att fläckarna från till exempel inassat tvättmedel blir alltför svåra att tvätta bort.

Utsidan av tvättmaskinen är vanligtvis inte så krävande att rengöra. Du kan förmodligen nöja dig med en trasa med diskmedel eller universalrengöringsmedel. Kraftigare rengöringsmedel kan i vissa fall göra ytan på tvättmaskinen skör, eftersom de kan påverka plastens mjukgörare på ett olämpligt sätt.

Torka av tvättmaskinens topp och sidor med en trasa som vridits ur i varmt vatten och rengöringsmedel. Om du utför en noggrann rengöring kan du också med en tops eller en liten borste rengöra i olika skrymslen och vrår på maskinen. Kontrollera även runt knapparna på framsidan, där det kan finnas fingeravtryck och annan smuts som behöver tas bort.


2. Så här rengör du tvättmaskinen invändigt

När vi kommer till tvättmaskinens inre är vi i kontakt med de delar som ska se till att tvätta dina kläder rent. Därför är rengöring och underhåll här av största vikt. Smuts i trumman kan överföras till tvätten, och kalkavlagringar och smuts minskar tvättmaskinens effektivitet. Om det var ett tag sedan din tvättmaskin senast fick en rengöring finns det många bra skäl att börja. Du kommer också förmodligen att upptäcka att det inte är så besvärligt som du hade tänkt dig.


3. Rengör luddfiltret från smuts och lösa föremål

Luddfiltrets funktion är att samla upp smuts och lösa föremål så att de inte fortsätter ner i avloppspumpen. Här kan allt från hårnålar till mynt hamna. Det innebär också att filtret ibland måste tömmas och rengöras.

Det varierar från tvättmaskin till tvättmaskin var luddfiltret sitter. Om du är osäker kan du alltid titta i bruksanvisningen. Ta sedan ut luddfiltret, töm det på vad det än innehåller och rengör det med en trasa eller en borste.
 
 
4. Rengör avloppet när du rengör tvättmaskinen
 
En igensatt avlopps kan resultera i irriterande vattenpölar på golvet framför tvättmaskinen. Det bästa sättet att undvika det är genom att förebygga igensättningar i avloppet. Det kan du göra genom att undersöka om det sitter smuts i själva avloppet och i vattenförsörjningsslangen. Slangen kan du helt enkelt kontrollera genom att blåsa luft genom den.
 
 
5. Rengör tvättmedelsfacket
 
Tvättmedelsfacket är ofta en av de stora bovarna när det gäller smuts i tvättmaskinen. Här kan allt från kalk till smuts, mögel och tvålrester samlas. Det finns flera olika sätt att rengöra tvättmedelsfacket på, beroende på vilken typ av smuts du behöver ta itu med. Du kan hitta olika metoder i vår artikel om rengöring av tvättmedelsfacket.
 
 
6. Kom ihåg tätningen och dörren när du rengör tvättmaskinen

I tätningen kan smuts och mögel samlas, vilket kan leda till svarta fläckar och avlagringar. Det beror på att tätningen ofta kommer i kontakt med vatten och fukt - och om du glömmer att låta luckan stå öppen efter tvätt ökar risken för mögel. Om tätningen behöver rengöras kan du läsa vår artikel om rengöring av tvättmaskinens tätning.

När du är klar med att rengöra själva tätningen kan du torka av glaset i luckan med en fuktig mikrofibertrasa. Var också uppmärksam på den smuts som kan sätta sig mellan glaset och den omgivande plasten i luckan.


7. Avsluta med en avkalkning

När du har rengjort din tvättmaskin är det en bra idé att avsluta med en avkalkning. En avkalkning tar bort de ibland synliga avlagringarna i trumman och kanske även i tvättmedelsfacket, och samtidigt håller den de "osynliga" delarna som värmeelementet kalkfria och fungerande.

Du kan ta itu med avkalkningen på flera sätt. Det första sättet är att använda ett specifikt avkalkningsmedel för tvättmaskiner och diskmaskiner. Den andra är att använda citronsyra, och den tredje är att använda ättika eller ättiksyra. Du hittar en guide till alla tre metoderna i vår artikel om avkalkning av tvättmaskiner. Om det sitter mycket kalk i hålen där vattnet kommer in i maskinen kan du också använda en mer manuell metod.

Använd ett lämpligt verktyg - till exempel en köttnål - för att skrapa bort kalken om den sitter i ett tjockt lager. Om du vill mjuka upp kalken först kan du spraya med en blandning av fyra delar vatten och en del ättiksyra och låta det verka över natten. Då borde det vara lättare att lossa på kalken.